Warsztaty kulinarno-profilaktyczne

Uczniowie klas I, II i III mieli okazję przekonać się, że słodycze mogą być zdrowe, a własnoręcznie zrobiona nutella migdałowa zrobiła furorę. Zajęcia profilaktyczne prowadzone były przez Panią Dorotę Włodzimirow dietetyka i edukatora żywieniowego, która w sposób praktyczny pokazała dzieciom  jak poprzez zdrowe żywienie zachować, poprawić a nawet przywrócić zdrowie. Uczniowie dowiedzieli się o szkodliwości nadużywania cukru. Samodzielnie odczytywali etykiety i ustawiali tyle kostek cukru ile jest w danym produkcie. Zaskoczeniem dla dzieci było, że w produktach reklamowanych jako zdrowe są tak duże ilości cukru.

Pani dietetyk uświadomiła również mechanizmy jakie prowadzą do różnorodnych uzależnień. Dzięki porównaniu: „….wyobraźcie sobie, że do końca życia nie możecie wziąć nic słodkiego do ust…..” To porównanie w sposób emocjonalny pozwoliło dzieciom  wyobrazić sobie, jak trudno wyzwolić się z uzależnienia np. od alkoholu. Najważniejsze, że same wysnuły wniosek, dlaczego lepiej nie wchodzić w żadne uzależnienia.
Spotkanie warsztatowe zakończyło się degustacją własnoręcznie wykonanych zdrowych łakoci.

Na zakończenie spotkania wszyscy uczestnicy otrzymali przepis aby w domu, razem
z rodzicami mogli wykonać i wprowadzić do codziennego menu zdrową przekąskę.