Uczniowie klas I, II i III mieli okazję przekonać się, że słodycze mogą być zdrowe, a własnoręcznie zrobiona nutella migdałowa zrobiła furorę. Zajęcia profilaktyczne prowadzone były przez Panią Dorotę Włodzimirow dietetyka i edukatora żywieniowego, która w sposób praktyczny pokazała dzieciom jak poprzez zdrowe żywienie zachować, poprawić a nawet przywrócić zdrowie. Uczniowie dowiedzieli się o szkodliwości nadużywania cukru. Samodzielnie odczytywali etykiety i ustawiali tyle kostek cukru ile jest w danym produkcie. Zaskoczeniem dla dzieci było, że w produktach reklamowanych jako zdrowe są tak duże ilości cukru.
Pani dietetyk uświadomiła również mechanizmy jakie prowadzą do różnorodnych uzależnień. Dzięki porównaniu: „….wyobraźcie sobie, że do końca życia nie możecie wziąć nic słodkiego do ust…..” To porównanie w sposób emocjonalny pozwoliło dzieciom wyobrazić sobie, jak trudno wyzwolić się z uzależnienia np. od alkoholu. Najważniejsze, że same wysnuły wniosek, dlaczego lepiej nie wchodzić w żadne uzależnienia.
Spotkanie warsztatowe zakończyło się degustacją własnoręcznie wykonanych zdrowych łakoci.
Na zakończenie spotkania wszyscy uczestnicy otrzymali przepis aby w domu, razem
z rodzicami mogli wykonać i wprowadzić do codziennego menu zdrową przekąskę.
Wykonane przez Dariusza Badyla badyla@wp.pl na podstawie szablonu www.diablodesign.eu.